Zapach świeżego chleba sprawia, że dom sprawia wrażenie przytulniejszego, cieplejszego i milszego miejsca. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedyną możliwością na zjedzenie świeżego chleba było jego własnoręczne przygotowanie i upieczenie. Dzisiaj wystarczy pójść do jakiegokolwiek sklepu albo supermarketu, nie musi to być nawet piekarnia, wybrać bochenek, którym jesteśmy zainteresowani i po zapłaceniu można delektować się smakiem chleba. Wiele osób nie zna smaku i zapachu prawdziwego, domowego chleba, ale te, które znają, nigdy nie powiedzą, że chleb ze sklepu jest smaczny. Domowy chleb oprócz tego, że nie zawiera konserwantów, barwników i polepszaczy, może być dostosowany do upodobań osoby piekącej. Można zrobić chleb pszenny, żytni, razowy, orkiszowy, można do swojego chleba dodać zioła, czarnuszkę, kminek, ziarno słonecznika czy pestki dyni.
Domowy chleb można upiec na bazie ciasta drożdżowego albo jeśli posiada się wiedzę jak zrobić zakwas na chleb można upiec chleb na zakwasie. Przygotowanie zakwasu do chleba nie jest ani proste ani szybkie w przygotowaniu, wręcz przeciwnie, potrzeba na to wiele dni i łatwo zakwas zniszczyć pomijając któryś krok. Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu zakwasu jest dobranie odpowiedniego pojemnika. Najlepszym do przygotowania zakwasu jest duży słoik. Powinien on być dużo większy niż ilość składników, ponieważ zakwas w procesie fermentacji ulega zwiększeniu swojej objętości. Kiedy słoik jest już wybrany należy go dokładnie umyć i najlepiej wyparzyć.
Wyparzony słoik daje duże prawdopodobieństwo, że zakwas wyjdzie, wrzątek bowiem zabija wszystkie bakterie.
Jak zrobić zakwas na chleb kiedy mamy już umyty i wyparzony słoik o odpowiedniej pojemności i wielkości? Składniki, które stanowią o zakwasie nie są skomplikowane, są to bowiem mąka i woda. Zakwas na chleb przygotowuje się z mąki pszennej. Woda do przygotowania zakwasu powinna być przegotowana i ostudzona do temperatury pokojowej. Zbyt ciepła woda poskutkuje sparzeniem mąki i zakwas nie urośnie, nieprzegotowana woda poskutkuje tym, że bakterie nie będą mogły działać i także nie ma szans na dobry zakwas.
Kiedy mamy już przygotowaną mąkę i wodę można przystąpić do przygotowania zakwasu. W pierwszym etapie przygotowania należy wsypać do słoika mąkę i dolać tyle samo wody. Nie ma znaczenia czy mąki będzie łyżka czy pół szklanki, ważne żeby składniki dodawane były jeden do jednego. Taką mieszaninę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Następnego dnia należy zamieszać mąkę z wodą. Po kilku godzinach od zamieszania należy dosypać kolejną porcję mąki i wody, także w identycznych ilościach. Kolejny raz należy przykryty słoik odstawić w ciepłe miejsce. Mieszanie i dosypywanie mąki powinno się odbywać kilkukrotnie, ważne aby zawsze pamiętać o przegotowanej wodzie i wyparzonej łyżce. Po około czterech dniach zakwas powinien mieć specyficzny kwaśny zapach. Kiedy zakwas będzie bardzo intensywnie pachniał i będzie widać duże bąble czyli po około pięciu dniach jest on gotowy do tego, aby upiec z niego chleb.