Bita śmietana, już na sam dźwięk tych słów większość z nas ma same miłe i słodkie skojarzenia.
Biały lekki puch, mimo dość sporej ilości kalorii potrafi poprawić humor, niejednemu z nas, jest ona doskonałym dodatkiem do ciast, tortów, deserów a nawet i do większości kaw.
Idealne ubicie śmietany, większości pań domu sprawia trudności.
Często słyszymy pytania jak ubić śmietanę, aby długo nie traciła swojej sztywnej konsystencji oraz wspaniałego smaku?
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że nie każda śmietana nadaje się do tego, aby ubić ją na sztywno.
Wybierając śmietanę, którą mamy zamiar ubić zwróćmy uwagę na to, aby była odpowiednio tłusta.
Najlepiej do ubijania nadaje się śmietana 36%, ewentualnie 30%, przez sprzedawców często nazywana kremówką, sięgajmy po ten rodzaj produktu, gdy zależy nam na osiągnięciu jak najlepszych efektów.
Zanim zabierzemy się do ubijania śmietany, koniecznie zadbajmy o to aby była ona porządnie schłodzona.
Wiele gospodyń, doradza jeszcze schłodzenie samej miski, wkładając ją na kilka chwil do zamrażalnika.
Po wyjęciu śmietanki, oraz miski z zamrażalnika, sprawnym ruchem przelejmy śmietanę do miski, i od razu zabierzmy się do miksowania.
Mikser, którym będziemy miksować śmietanę, nastawmy na najwyższe obroty i zabierzmy się do pracy.
Nie miksujmy wciąż w jednym miejscu, tylko starajmy się aby widełki naszego miksera zataczały energiczne kręgi w misce ze śmietaną, gdy zacznie ona lekko zmieniać swoją konsystencję zredukujmy obroty miksera.
Gdy chcemy aby, nasza śmietana była delikatnie słodka, dodajmy do niej po krótkiej chwili ubijania cukier puder.
Zaleca się dodawać go w ilościach jednej łyżki, na 200 ml śmietanki.
Bądźmy czujnymi obserwatorami procesu ubijania śmietany, gdy będziemy ubijać ją zbyt długo zamiast, apetycznie wyglądającej masy, wytworzą się w śmietanie nieestetyczne wyglądające grudki.
Miksujmy śmietanę do momentu, aż zobaczymy że nabiera ona pożądanej przez nas konsystencji, i po wyciągnięciu z niej widełek miksera pozostaje na nich w niezmienionej formie.
Jeśli osiągnęliśmy taki efekt, warto już zakończyć proces miksowania.
Bita śmietana jest wdzięcznym materiałem do różnego rodzaju eksperymentów w kuchni, łatwo poddaje się zmianie swojego smaku w procesie dodania do niej ulubionych dodatków.
Do przygotowywania deserów bądź, mas którymi są przekładane torty, warto dodać do niej kakao, kawę, startą skórkę z cytrusów bądź odrobinę alkoholu, najodpowiedniejszy będzie tutaj rum.
Jeśli zależy nam na tym, aby bita śmietana w niezmienionej formie przetrwała kilkanaście godzin, i mamy na przykład zamiar przekładać nią torty, ciasta, bądź nadziewać rurki, warto utrwalić ją odrobiną żelatyny, bądź specjalnym dodatkiem do ubijania śmietany, produkty te znajdziemy na sklepowych półkach.
Jeśli nie wykorzystaliśmy całości ubitej śmietany, zadbajmy o jej właściwe przechowywanie.
Przechowujmy ją w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo jest bardzo podatna na przejmowanie innych zapachów.
Mimo sporej ilości kalorii, pozwalajmy od czasu do czasu zaczarować bitej śmietanie naszą codzienności, przyda się taka chwila każdemu z nas.