Ciecierzyca – roślina strączkowa
fot. Pixabay.com

Rośliny strączkowe to kopalnia witamin i minerałów. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej i jak najczęściej uzupełniać nimi posiłki. Poniżej przedstawiamy te, które są najzdrowsze i które dostarczają najwięcej składników odżywczych. Zapraszamy więc do lektury!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/5-najzdrowszych-fasoli-i-roslin-straczkowych-jakie-mozesz-zjesc/

Najważniejsze rośliny strączkowe, które warto włączyć do diety

Rodzina roślin strączkowych jest dość duża. I bardzo dobrze, ponieważ ta grupa dostarcza nam naprawdę wielu cennych właściwości i składników odżywczych, należy więc sięgać po nie najczęściej. Można wyrobić sobie taki nawyk, aby stawiać je na naszych stołach minimum 4 razy w tygodniu. Szybko zauważymy poprawę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Rośliny strączkowe można śmiało wkomponowywać w potrawy. Mogą być składnikiem sałatek, a także dodatkiem do zup czy dań głównych. Niektóre świetnie smakują nawet jako oddzielna przekąska. Najważniejsze rośliny strączkowe, które już dziś powinny znaleźć się na waszych stołach to:

  • Ciecierzyca – wspaniałe źródło białka i błonnika. Wspomaga nas w procesach odchudzania i pomaga utrzymać wagę na prawidłowym poziomie, redukuje ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Jest również bogata w foliany, stanowi więc doskonałe uzupełnienie diety kobiet w ciąży i planujących potomstwo, a także miedź, mangan i żelazo.
  • Groch – nasz polski superfoods. Groch ma również wiele właściwości odżywczych. Zawiera dużo białka, błonnika, folianów, jest również bogaty w witaminę K oraz mangan i tiaminę.
  • Czerwona fasola – znajdziemy w niej również mnóstwo białka, błonnika, folianów, miedzi, magnezu, manganu i tiaminy. Jej skład sprawia, że spowalnia ona wchłanianie cukrów do krwiobiegu oraz wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę czy insulinooporność.

Jakie jeszcze rośliny strączkowe warto jeść?

Wśród roślin strączkowych, na jakie na pewno warto jeszcze zwrócić uwagę, chcielibyśmy wymienić czarną fasolę. Nie spożywamy jej zbyt często, a szkoda. Jest ona również doskonałym źródłem błonnika, a także zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego, bez obaw mogą więc po nią sięgać kobiety w ciąży i mieć gwarancję, że ten ostatni składnik będzie bardzo dobrze wpływał na rozwijające się w niej życie. Czarna fasola, podobnie jak czerwona, zapobiega gwałtownym skokom glukozy i pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym i stałym poziomie. Zalecana jest więc osobom zmagającym się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Warto również zwrócić na pełną izoflawonów soję, która chroni przed nowotworami, a także reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Zobacz też: http://www.polskigeek.pl/likopen-i-jego-nieocenione-wlasciwosci/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here