Współczesna dieta w dużej mierze oparta jest na tak zwanych superfoods. Nawet ich niewielki dodatek do codziennego jadłospisu powoduje korzyści zdrowotne. Jednym z najpopularniejszych superfoods są jagody acai. Polecane są zarówno osobom odchudzającym się, uprawiającym sport jaki każdemu, to po prostu dba o twoje zdrowie. Skąd wzięły się jagody acai? Jakie są ich właściwości? Sprawdźmy to!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/jagody-acai-co-kryje-w-sobie-ten-superfood/
Jagody acai – skąd się wzięły?
Jagody acai są jednym z najcenniejszych superfoods. Pochodzą one z Amazonii. Rosną jedynie w lasach deszczowych acai, a w czystej postaci dostępne są jedynie w Brazylii, ponieważ nie nadają się do długotrwałego transportu oraz do sztucznych upraw w innych strefach klimatycznych. Dlatego w innych krajach w tym również w Polsce, dostępne są wyłącznie w postaci suplementów diety zawierających ekstrakt z właśnie z tych jagód.
Jakie są właściwości jagód acai?
Jagody acai, dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę układu pokarmowego, trawienie oraz pracę jelit. Błonnik ogranicza wchłanianie węglowodanów i tłuszczów z pokarmów, zmniejszając tym samym ich kaloryczność. Dzięki białku, które zawarte jest w jagodach acai spożywając je odczuwamy uczucie sytości – 18 aminokwasów warunkuje doskonałą regenerację mięśni. Pomagają też pracy mięśni usuwają zmęczenie, dzięki zawartości niezbędnych aminokwasów i mikroelementów przyśpieszają regenerację i zwiększają wydolność mięśni podczas treningu. Jagody acai zawierają też optymalne proporcje mikroskładników my z nich 100 g ekstraktu z jagód acai zawiera 52,2 g węglowodanów, 8,1 g białek i 44 g białka błonnika. 100 g ekstraktu znajduje się też 32,5 g tłuszczu. Składniki odżywcze jagód a cal zapewniają niezbędną dawkę energii potrzebną do prawidłowego funkcjonowania. Ich niski wskaźnik glikemiczny wspomaga też kontrolowanie apetytu oraz zmniejsza uczucie głodu.
Jagody acai – dobre antyutleniacze
Najważniejszym składnikiem aktywnym jagód acai są przeciwutleniacze. Odpowiadają przede wszystkim za ochronę przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. W praktyce oznacza to, że dochodzi do spowolnienia procesów starzenia, zachowania i infekcja oraz procesów zapalnych i mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory. Jagody acai są świetnym źródłem profilaktyki wielu chorób, w tym chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, cukrzyca, zawał lub nowotwór.
Zobacz też: http://www.polskigeek.pl/skladniki-ktorych-powinno-sie-unikac-w-diecie/