Whisky należy do grupy niezwykle cenionych alkoholi na całym świecie. Nic więc dziwnego, że powstaje ona w różnych zakątkach globu. Oprócz Europy ważnym ośrodkiem produkcyjnym jest także Japonia. Co warto wiedzieć na ten temat?
Whisky – jak powstała w Europie?
Pierwsze whisky powstało w średniowiecznej Europie. Jeśli wierzyć legendom i podaniom, za ich produkcję odpowiadali iryjscy mnisi już w VII wieku. Mieli oni wytwarzać aqua vitae – wodę życia. Był to napój z produktów fermentacji owoców. Miał on łagodzić różne dolegliwości, a nawet przedłużać życie. Cieszyła się ona dużą popularnością zarówno w Irlandii, jak i Szkocji. Pierwsze wzmianki o wersji już bardziej zbliżonej do współczesnej pochodzą natomiast z XVI wieku. Sam termin „whisky” przyjął się w dwa stulecia później. Do dziś jest on stosowany na całym świecie. Z czasem trunek ten pojawił się też na innych kontynentach. Europejscy imigranci zabrali ze sobą przepis do Ameryki, gdzie powstała zupełnie nowa odmiana tego alkoholu.
Japońska whisky – czym różni się od innych odmian?
Pojawienie się nowych odmian whisky wynikało chociażby z innych warunków naturalnych niż te panujące w Europie. W Ameryce jęczmień zastąpiono kukurydzą i wprowadzono kilka zmian odnośnie leżakowania i destylacji. Tak powstał burbon, który niemal w całości jest produkowany w Kentucky. Do Japonii natomiast whisky dotarła za sprawą Masatakiego Taketsuru. W 1918 roku przyjechał on do Szkocji, by uczyć się produkcji wysokiej jakości whisky. Zdobyta wiedza i doświadczenie pozwoliła mu otworzyć w 1934 roku własną destylarnię. Japońska whisky, mimo że ma stosunkowo krótką historię, zdobyła już uznanie koneserów na całym świecie. Więcej o jej odmianach przeczytasz tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska. Japońska whisky jest w całości produkowana przez jeden koncern. Żadne z tamtejszych destylarni nie wymieniają się whisky. Mimo to powstało jej wiele rodzajów. Do najbardziej znanych zaliczymy chociażby nikka blended whisky oraz Suntory.