W ostatnich latach gluten raczej nikomu nie kojarzył się pozytywnie, a na popularności zyskały diety eliminacyjne, w których ogranicza się go do zera. Tak naprawdę, bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia w przypadku spożycia glutenu występuje tylko i wyłącznie u osób, które chorują na chorobę o podłożu autoimmunologicznym, jaką jest celiakia. U takich osób po spożyciu glutenu może wystąpić zaburzenie pracy jelit. Warto jednak pamiętać, że nietolerancje pokarmowe mogą dotyczyć nie tylko glutenu, ale także innych składników diety. W takich przypadkach pomocna może być odpowiednio skomponowana dieta dla osób z alergiami i nietolerancjami, która pozwala uniknąć składników wywołujących niepożądane reakcje organizmu.
Czym tak naprawdę jest gluten? Jest to nic innego jak białko roślinne, które w naturalny sposób występuje w takich zbożach jak pszenico, żyto, jęczmień czy też owies. Dieta bezglutenowa będzie więc polegała na całkowitym wyeliminowaniu tych produktów z codziennych posiłków.
Jakie produkty można jeść bez przeszkód, będąc na diecie bezglutenowej?
Tak naprawdę jest ich całkiem sporo. Produktami, które są w naturalny sposób pozbawione glutenu, są na przykład różnego rodzaju mięsa oraz ryby, a także jajka. Osoby, które są nadwrażliwe na gluten lub które chorują na celiakię, mogą także spokojnie spożywać mleko, a także różnego rodzaju przetwory mleczne, takie jak sery czy kefiry. To jednak nie wszystko. Jak widać, dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna i uboga, jak najbardziej możemy uczynić ją różnorodną i odżywczą dla naszego organizmu. W diecie bezglutenowej jest miejsce na ziemniaki, amarantus, kukurydzę bądź też ryż. Można spożywać oleje roślinne, a także miody, różnego rodzaju dżemy, nasiona czy orzechy oraz owoce i warzywa tak naprawdę bez ograniczeń. Jedyne na, co musimy zwracać uwagę to pieczywo i tutaj warto zachować szczególną ostrożność.
Na jakie produkty w szczególności trzeba uważać?
Produkty zbożowe faktycznie mogą być problematyczne, chyba, że będziemy kierować się deklaracją producenta zamieszczoną na etykiecie danego produktu, która będzie mówić nam o tym, że dany wyrób rzeczywiście jest możliwy do zastosowania w diecie bezglutenowej. Mogą to być na przykład w specjalny sposób przygotowane różnego rodzaju warianty pieczywa. Ciekawym rozwiązaniem są produkty przygotowane z wykorzystaniem owsa bezglutenowego.
Kupując różnego rodzaju produkty, warto dokładnie czytać etykietę, ponieważ nawet jeśli produkt bezpośrednio nie zawiera w swoim składzie glutenu, to na etykiecie możemy znaleźć informacje o tym, że może zawierać jego śladowe ilości i mogą to być nawet nieoczywiste produkty takie jak, chociażby czekolada, kawa czy nawet wędlina. W szczególności musimy szukać informacji takich jak hasło „może zawierać gluten”. Ewentualnie możemy również szukać graficznych oznaczeń w postaci przekreślonego kłosa.
Szczególną czujność warto również zachować w momencie, kiedy w składzie znajdziemy białko roślinne. Tak naprawdę może to być białko różnego typu, ale jego pochodzenie może wskazywać na obecność glutenu. Czy wobec tego na diecie bezglutenowej musimy odstawić jakiekolwiek zboża? Nie do końca, gdyż możemy wybierać produkty, które są zamiennikami klasycznych produktów glutenowych. Może to być zboże bezglutenowe takie jak mąka ryżowa, mąka gryczana mąka kukurydziana bądź też pieczywo bazujące na skrobi.