Usuwanie konta Facebook.

Jak usunąć Facebook. Takie pytanie nasuwa się z różnych przyczyn. Ktoś wkradł się na konto, nie mamy ochoty być już w tej społeczności, chcemy zacząć od nowa… itp. Powodów może być tyle ile jest ludzi, jednak nie ważny powód, tylko sam fakt, co chcemy zrobić oraz z czym to się wiąże. To ważne na początek, aby później nie było niedomówień.

Taką ważną informacją, jest głównie to, że po usunięciu konta nie ma drogi powrotnej. Konto na Facebook, jest usuwane trwale i nie cofnie się tego nie ważne jak bardzo będzie się żałowało tej decyzji. Jeśli więc uznasz, że bez Facebook nie da się żyć, że musisz mieć znowu, że zdjęcia, znajomi itd. to coś czego potrzebujesz do szczęścia. To nie ma innej opcji jak zrobienie konta od nowa.
Dlaczego o tym wspominam? Gdyż samo usunięcie konta jest stosunkowo proste – ale o tym za chwilę. Jednak jak zapewne większość z nas wie, ogarnianie konta, zdjęć i tego wszystkiego co się w tym jednym koncie znajduje, nie jest już takie chwilowe i dla niektórych może być kłopotliwe. Jeśli jednak decyzja została podjęta na 100% to nie ma co zwlekać.

Zacznijmy bardziej ogólnie. – dotyczy to strony internetowej

1. Logując się na swoje konto, przenosimy kursor na strzałeczkę w dół. Owa strzałeczka jest ostatnim (6-tym) symbolem z prawej strony ekranu. Otwiera nam wiele opcji, wśród nich są „Ustawienia”, tuż nad „Wyloguj się”.
2. Gdy już wejdziemy na ustawienia, przenosi nas do „Ogólne”, ale nas nie to interesuje. Nas interesuje zakładka 3-cia od góry – „Twoje informacje na Facebooku”. Każda zakładka ma swoją ikonkę, a ta która nas interesuje ma kształt właśnie loga Facebooka.
3. Na dole ustawień w tej zakładce jest „Usuń konto i informacje”, obok mamy jednozdaniową informację, że jest to nieodwracalny proces. Oraz na końcu link o nazwie „zobacz”. Skoro jesteśmy pewni to klikamy w niego.
4. Teraz mamy dwie opcje, które warto przeczytać całe, ale jeśli nie to tak w skrócie… Jeśli chcesz zachować konto na Messenger, to jedynie dezaktywujesz konto, klikając na przycisk opisany właśnie słowami „Dezaktywuj konto”, niżej będzie informacja o pobraniu informacji, obok opisu, w którym jest wypisane ile mamy zdjęć itd. znajduje się przycisk „Pobierz informacje”. Na dole mamy też dwa przyciski – „anuluj” oraz „usuń konto”.
5. Wciskając decyzję o usunięciu konta, dostaniemy prośbę, o wpisaniu hasła dla upewnienia, że to my tego chcemy, to nasza decyzja.
6. Następnie mamy kilka zdań, które informują nas o procedurze. O tym, że mamy 30 dni na aktywowanie znowu konta, a po tym czasie rozpocznie się procedura usuwania trwałego i nic nie odzyskamy.
7. Wciskając znowu aby usunął konto, naprawdę w końcu to się dzieje. Przenosi nas do strony logowania i informuje – „Jeśli zalogujesz się do Facebooka w ciągu najbliższych 30 dni, będziesz mieć możliwość anulowania usunięcia i otrzymania dodanych przez Ciebie materiałów i informacji.”. Jest to praktycznie koniec. Musimy tylko pamiętać aby nie wejść przez przypadek i nie aktywować konta znowu.

A teraz w skrócie:

„Ustawienia” -> „Twoje informacje na Facebooku” -> „Usuń konto i informacje” -> „Dezaktywuj konto” / „Usuń konto” -> wpisanie hasła -> „Usuń konto”

Nie bez powodu opisany jest proces przez stronę internetową, jest to pewniejszy sposób usuwania niż przez aplikację, oraz szybszy.
Mimo wszystko jest to proste, prawda?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *