ogórki

Ogórek to warzywo dostępne przez dłuższą część sezonu letniego. To właśnie w tym okresie można je kupić w praktycznie każdym sklepie, na targu czy u rolników, często bowiem oferują takie zakupy. W sezonie ogórkowym wiele osób zastanawia się co z nadmiarem tych warzyw poczynić. Oczywiste jest, że najlepsza forma spożycia ogórków to surowa forma. Surowy ogórek to bogactwo minerałów, jest to mit często spotykany. Prawda jest taka, że ogórki surowe nie zawierają prawie w ogóle witamin i minerałów, dlaczego więc powinny być jedzone w okresie letnim? Otóż zawierają bardzo dużo wody, co sprawia że zapobiegają odwodnieniu organizmu.
Jednym z największych przysmaków polaków są ogórki małosolne. Są one doskonałym dodatkiem do codziennej kanapki, nadają się także jako dodatek do grilla. Dla niektórych osób ogórki małosolne to świetna przegryzka w ciągu dnia. W chwili gdy na rynku jest wysyp ogórków wiele osób musi sprawdzić albo przypomnieć sobie sposób na to jak zrobić ogórki małosolne. Przepis na to jest banalnie prosty, można zaryzykować stwierdzeniem, że każdy bez trudu sobie z jego wykonaniem poradzi. Do przygotowania ogórków w taki sposób potrzeba kilku składników, Podstawowym z nich są oczywiście ogórki. Najlepiej wybrać takie, które mniej więcej odpowiadają sobie wielkością. Warto przy wyborze ogórków zwrócić uwagę także na to aby warzywa były młode i jędrne, jest to ważne z tego względu, że takie po dalszej obróbce są najsmaczniejsze. Kolejną ważną rzeczą przy domowej produkcji ogórków małosolnych jest wybór naczynia. Najlepiej przygotować je w kamionkowym naczyniu, ze względu jednak na to, że nie każdy takowe posiada, można użyć także szklanego słoika, który uprzednio został dokładnie umyty i wyparzony.
Jak zrobić ogórki małosolne kiedy dysponujesz już odpowiednim naczyniem i wybranymi, świeżymi ogórkami? Należy naszykować około dwóch ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz kilka gałązek kopru. Zakładając, że wszystkie składniki są już przygotowane, można przystąpić do właściwego wykonania. Pierwszym krokiem jest ścisłe ułożenie umytych ogórków w uprzednio przygotowanym naczyniu, warto to zrobić jak najściślej. W miarę układania warzyw w kamionce bądź słoiku należy przekładać je korzeniem chrzanu, gałązkami kopru oraz ząbkami czosnku. W chwili gdy wszystkie uprzednie czynności zostały dokonane można zacząć przygotowywać zalewę.
Zalewa do ogórków małosolnych nie jest skomplikowana do wykonania. Aby ją zrobić wystarczy zagotować około litra wody z półtora łyżki soli. Kiedy sól rozpuści się w wodzie należy tę mieszaninę odstawić do ostygnięcia, może to chwilę trwać, bowiem aby zalać ogórki potrzebny jest roztwór w temperaturze pokojowej, Po wystygnięciu mieszaniny można bezpiecznie zalać nią ogórki. Kolejnym krokiem jest przykrycie ogórków talerzykiem tak, aby obciążyć je w taki sposób, że wszystkie ogórki będą przykryte pod zalewą. Tak przygotowane ogórki należy odstawić w ciepłe miejsce. Gotowe będą po kilku dniach, nie należy jednak trzymać ich zbyt długo, ponieważ się zakwaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *