Jaki ekspres do kawy wybrać jeżeli chcemy, by ten popularny napój był przyrządzony naprawdę dobrze?

Kawa jest w naszym kraju napojem bardzo popularnym i choć jest klasyfikowana jako używka, to wielu ludzi zdaje się to nie odstraszać. Pita bowiem z umiarem, nie tylko nie szkodzi, ale i ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Jedni więc piją kawę bo po prostu lubią, typowo dla smaku i aromatu, a inni z powodu zawartej w niej kofeiny, czyli substancji, która pobudza, dodaje energii, redukuje senność i generalnie rzecz biorąc, nadaje chęci do życia. Są tacy, którzy wręcz nie wyobrażają sobie poranka bez porcji kawy i nierzadko takich porcji w czasie dnia spożywają trzy albo i cztery.

Kawa jednak kawie nierówna i nieco smucić może fakt, że u nas najbardziej rozpowszechniona jest wciąż tak zwana kawa rozpuszczalna. Tak naprawdę kawa rozpuszczalna to nie kawa, tylko jej wysuszony ekstrakt, który zamienia się w kawo podobny napój, zalewany wrzącą wodą. Może i taki napój robi się szybko, tanio i bezproblemowo, jednak z prawdziwą kawą nie ma on za wiele wspólnego. Dlatego, jeżeli chcemy czegoś lepszego, koniecznie przemyślmy zakup dedykowanego ekspresu do kawy.

Trzeba to sobie od razu powiedzieć, że takie ekspresy potrafią kosztować i sto złotych i kilkaset i kilka tysięcy. Wielu ludzi zastanawia się więc nad tym, jaki ekspres do kawy wybrać, przy czym znaczenie ma tu nie tylko firma i jakość wykonania, ale także jego typ. W skrócie mówiąc, wyróżniamy ekspresy przelewowe, ciśnieniowe i kapsułkowe. Warto więc scharakteryzować szybko czym każdy z tych typów może się pochwalić, jakie ma zalety ale i jakie wady.

Ekspres przelewowy to najprostsza konstrukcja, montujemy w nim papierowy filtr w specjalnej komorze, sypiemy kawę mieloną i włączamy ekspres. Podgrzana woda po prostu przepływa przez filtr i wywar spływa do dzbanka, który czasem jest szklany, a czasem stalowy. Taka kawa wychodzi dosyć tanio, jest bardzo mocna, ale minusem jest to, że nie ma ani specjalnego smaku, ani aromatu. To dobre rozwiązanie jeżeli na raz, na szybko, chce się zaparzyć powiedzmy litr kawy dla gości.

Prawdziwe ekspresy to ekspresy ciśnieniowe. Tu oczywiście też modele są prostsze (np. ekspresy kolbowe) i bardziej skomplikowane, ale główna zasada działania polega na tym, że woda jest przepuszczana pod dużym ciśnieniem (nawet 15 barów) przez zmieloną kawę. To powoduje, że wydobywany jest o wiele lepszy smak i aromat. Taka kawa jest trochę słabsza, ale i o wiele lepsza jakościowo. Lepsze ekspresy ciśnieniowe mają też system spieniania mleka i automatyczny młynek do ziaren kawy.

Ekspresy kapsułkowe, choć działają na zasadzie ciśnieniowej, zaliczane są jako osobna kategoria. Do nich kupujemy specjalne kapsułki, w których zamknięta jest wymierzona porcja kawy. Zaletą jest to, że ekspresy te są proste w obsłudze i małe, kawę robi się szybko i smakuje ona nieźle. Wadami z kolei to, że po pierwsze, kapsułki są droższe niż inne rozwiązania, a po drugie, w określonym modelu ekspresu skorzystamy tylko z tych kapsułek, które są do niego przeznaczone. Mamy np. systemy Nescafe, Dolce Gusto, Lavazza, Tchibo Tassima itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *