Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę? Sprawdź!

Lato już za nami, ale wciąż możemy w sklepach kupić pyszne pomidory. Niekoniecznie musimy od razy takie pomidory zjeść. Zawsze możemy przygotować z nich pachnący i łatwy w wykonaniu przecier pomidorowy, który nie tylko wzbogaci smak naszych dań w czasie zimowych obiadów, ale również będzie wykonany ze znanych nam składników. Nic bardziej nie psuje dania niż niewiadomego pochodzenia składnik, nafaszerowany konserwantami i niezdrową chemią. Jak zrobić przecier pomidorowy w domu? Czy wykonanie przecieru pomidorowego samemu jest trudne, czy łatwe? Sprawdź nasz przepis, jak zrobić przecier pomidorowy w domu, aby już więcej nie kupować gotowych przecierów w sklepie!

Zanim wyjaśnimy, jak zrobić przecier pomidorowy samemu w domu, musimy zacząć od podania listy składników, które będą nam potrzebne do przygotowania przecieru pomidorowego. Potrzebujemy odpowiedniej odmiany pomidorów – nie każda odmiana nadaje się do zrobienia z niej przecieru. Najlepszymi odmianami pomidorów są te, które mają mało pestek i dużo miąższu oraz nie są wodniste. Możemy wykorzystać zatem pomidory malinowe, bawole serce czy lima. Jeśli jednak nie mamy takich odmian, możemy kombinować i spróbować zrobić przecier z innych pomidorów. Być może uda nam się stworzyć dzięki takim eksperymentom nowy sposób na to, jak zrobić przecier pomidorowy z niezbyt popularnej odmiany pomidorów. Do przygotowania przecieru pomidorowego potrzebujemy oprócz pomidorów określonych przypraw, które podkręcą smak naszych pomidorów. Zwykle dodajemy sól (składnik bazowy), cukier i pieprz, ale możemy również poeksperymentować ze smakami i dodać kurkumę, paprykę wędzoną, cynamon, bazylię czy czosnek. To, jak zrobić przecier pomidorowy często zależy od tego, z czym będziemy go później jeść. Być może nie będziemy wykorzystywać cynamonu i kurkumy, bo przygotowany przez nas przecier będzie nam tylko służył jako sos do makaronu, ryżu czy kaszy.

Przejdźmy teraz do kwestii, jak zrobić przecier pomidorowy w naszym domu. Jak mogliśmy przeczytać w poprzednim akapicie, lista składników nie jest zbyt długa, także to jak zrobić przecier pomidorowy nie powinno być czarną magią. Aby przygotować przecier pomidorowy, potrzebujemy duży garnek, do którego wrzucimy pokrojone w cząstki pomidory. Na dno garnka warto wlać trochę oliwy z oliwek, by pomidory się nie przypaliły. Pomidory musimy co jakiś czas mieszać, aby nie przypaliły się do garnka. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać na jeszcze mniejsze cząstki, wsypujemy sól i pozostałe przyprawy, o ile postanowimy je w ogóle dodać. Gotujemy pomidory z przyprawami jeszcze chwilę, aż do całkowitego rozgotowania się pomidorowego sosu. Wyłączamy palnik i blendujemy nasze pomidory na gładką masę. Tak przygotowane pomidory wkładamy do wyparzonych słoiczków i nakrętek, a następnie stawiamy je do góry dnem do całkowitego ich ostudzenia.

Czy to koniec przepisu na to, jak zrobić przecier pomidorowy? Tak. To wszystko, co należy wykonać, aby rozkoszować się smakiem pysznego przecieru pomidorowego własnej roboty podczas zimowych obiadów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *